maanantai 9. marraskuuta 2009

Paras piilolinssimerkki?

Mikään piilolinssimerkki ei ole paras kaikille silmille. Piilolinssejä on useita merkkejä ja jokaisella merkillä on omia erityisominaisuuksia, jotka saattavat parhaiten sopia sinun silmillesi.

Nykyisin jo noin 90 prosenttia käytettävistä piilolinsseistä on pehmeitä piilolinssejä.
Ominaisuuksia jotka vaikuttavat pehmeiden piilolinssien valintaan:

Kaarevuus. Piilolinssin takapinnan kaarevuuden tulee olla hyvin lähellä sinun silmäsi sarveiskalvon kaarevuutta. Kun linssin kaarevuus täsmää silmäsi kaarevuuteen, linssin pinta on tasainen ja yhtenäinen ja muodostuva kuva on selkeä ja vääristymätön.

Piilolinssien sovituksessa optikko valitsee tuotemerkin, jonka kaarevuus on oikea sinun silmillesi. Useimmilla piilolinssimerkeillä on samanlaiset kaarevuudet, jotka sopivat tyypillisimmille sarveiskalvoille hyvin. Kaikkien silmät eivät kuitenkaan ole näitä ‘keskiarvo’ silmiä, vaan saatat tarvita  joko jyrkempää tai tasaisempaa kaarevuutta, joka löytyy vain tietyistä piilolinssimerkeistä.

Halkaisija. Piilolinssin halkaisija on tärkeää sille miten linssi keskittyy silmääsi ja miten mukavalta se tuntuu silmässäsi. Riipppuen silmäsi muodosta saatat tarvita halkaisijaltaan suuremman linssin, jotta linssi keskittyy oikein sinun sarveiskalvollesi. Jos sinulla on keskimääräistä pienempi silmä, tarvitaan yleensä halkaisijaltaan pienempi linssi. Lisäksi, riippuen kuinka paljon silmäsi avautuvat, saatat tarvita pienemmän linssin, jolloin linssin laittaminen ja poistaminen silmästä on helpompaa.

Voimakkuus. Joillakin piilolinssimerkeillä on tarjolla normaalisti tarjolla olevien voimakkuuksien lisäksi vahvempia linssejä likinäköisyyden ja kaukonäköisyyden korjaukseen. Jos silmäsi vaativat erityisen voimakkaan korjauksen, nämä merkit voivat olla sinulle parhaita.

Hajataitteisuus
. Jos sinulla on silmissäsi hajataitteisuutta - tarvitset tooriset piilolinssit. Eri tuotemerkeillä on erilaisia malleja, joilla pyritään varmistamaan linssin oikea asettuminen silmään ja vähentää linssin asennon muuttumista silmän räpäytyksen ja pään asennon muutoksien aikana. Riippuen silmäsi muodosta ja muista tekijöistä, kuten silmäluomen tiukkuudesta, saatat nähdä hyvin yhden merkkisellä toorisella linssillä, mutta huonosti toisella merkillä  - vaikka kaarevuus ja halkaisija olisivatkin samat.

Pintakäsittelyjä. Jotkut piilolinssit on pintakäsitelty pitämään piilolinssit kosteina pidempään ja näin lisäämään niiden mukavuutta. Jos sinulla on kuivat silmät tai piilolasit tuntua kuivalta muutaman tunnin kuluessa käytön aloittamisesta,  tuotemerkit, joissa on lisätty kosteuden pysyvyyttä, saattavat sopia sinulle parhaiten.

Useimmissa tapauksissa jo ensimmäinen piilolinssi, jonka silmälääkäri tai optikko valitsee koekäyttöön, osoittautuu sopivaksi silmääsi. Mutta joskus sopivan piilolinssin löytäminen vaatii muutaman sovituksen ja kokeilun eri tuotemerkkien linsseillä.

Kun oikea piilolinssimerkki on löytynyt, kannattaa hankkia piilolinssit netistä. Saat ne verkkokaupoista huomattavasti edullisemmin kuin optikkoliikkeistä. Piilolinssien verkkokauppoja voi vertailla piilolinssit verkossa hintavertailussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti