perjantai 30. lokakuuta 2009

Piilolinssien kehitys

Tiesitkö, että piilolinssien kehitys alkoi Leonardo da Vincin tutkimuksilla silmän mukautuvuudesta vesikulhoon upotettaessa, ja jos et muista niin hän eli vuosina 1452-1519. Aikaa kuitenkin kului ennenkuin voitiin ensimmäinen varsinainen linssi laittaa silmään vuonna 1888. Tämä lasista puhallettu ‘piilolinssi’ ei vielä varsinaisesti ollut kovin ‘piilo’-tyyppinen, vaan varsin iso ja kohtuullisen hankala pitää silmässä.
Ensimmäinen muovin ja lasin sekoituksesta valmistettu linssi saatiin kehitettyä 1930-luvulla. Sen jälkeen pienempikokoinen sarveiskalvon päälle asetettava linssi saatiin aikaiseksi 1949 – aikaisemmat linssit olivat olleet asetettuna koko silmänvalkuaisen päälle.
Tämän muovi/lasi linssityypin käyttöaika oli jopa 16h, mutta se aiheutti käyttäjälleen terveydellisiä haittoja hapenläpäisykyvyn puutteen vuoksi.
Happea jonkin verran läpäiseviä piilolinssejä saatiin 1970-luvun loppupuolella, mutta nämä ns. kovat linssit syrjäytettiin nopeasti pehmeiden linssien tekniikan kehittyessä.
Pehmeät silikonihydrogeeli-piilolinssit tulivat markkinoille 1990-luvun lopulla ja niiden hapenläpäisykyky oli jo hyvällä tasolla. Tämä uusi materiaali teki mahdolliseksi myös jatkuvakäyttöiset piilolinssit. Samaa materiaalia hyödynnetään myös muissa piilolinssityypeissä, joita onkin ilmestynyt viimeisimmän kymmenen vuoden aikana piilolinssimarkkinoille nopeaa tahtia.
Piilolinssejä käyttäviä ihmisiä maailmassa on nykyisin noin 125 miljoonaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti